NARTARCHITECTS

Kortárs építészeti projektek

A NARTARCHITECTS STUDIO célkitűzése, magas igényszintű, kortárs építészeti projektek tervezése, megvalósítása. Az építészetet a lehető legszélesebb skálán értelmezzük, ezért gondolkozásunk kiterjed a designtól,  a belsőépítészeten és az építészeten át a városi- és tájépítészeti projektekig. Meggyőződésünk, hogy ezek a szakmai-gondolati területek átjárhatóak, egymáshoz szorosan kapcsolódnak.

A magas műszaki és művészi színvonalú építészeti alkotások korunkban csak e területek komplex szemléletével, a különböző szakterületek képviselőinek teammunkájával, az építtető céljainak megértésével és a vele való szoros együttműködéssel, valamint az ökológiai és ökonómiai szempontok figyelembevételével jöhetnek létre. Mindeközben egy pillanatra sem felejthetjük el, hogy gondolkodásunk, és munkálkodásunk középpontjában mindig az ember áll.

A STUDIO munkaközössége valamennyi projektünkben ezen a szellemi bázison végzi munkáját.

Kovács Csaba

Építész, belsőépítész, alapító tulajdonos, ügyvezető

Már az 1980-as évek első felében, építészeti tanulmányaim hajnalán is szerettem volna a "részt és az egészt" átfogó építészeti gondolatokat megragadni, felépíteni, ebben a jegyben elkötelezett terveket alkotni. Később is megmaradt ez a törekvésem, ami az átlagosnál hosszabb tanulóéveket eredményezett: a Műegyetem Építészmérnöki Karának elvégzése és néhány év tervezői gyakorlat után a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész és bútortervező szakán folytattam tanulmányaimat.

Később, a Főiskola befejezése és hollandiai tapasztalatszerzés után barátaimmal Art Front néven saját Építész Műtermet alapítottunk. Munkámat mindvégig az építészeti minőség iránti elkötelezettség, a humán létezés iránti empátia, és a komplexitás iránti fogékonyság jellemezte.

2009-ben új építész stúdiót hoztam létre, a NART-ot. Sokan kérdezték: miért Nart? A Nartok a Jászok legközelebbi rokonainak az Alánoknak és az Oszéteknek az eposzi ősei. Akkoriban jelent meg egy könyv magyar nyelven a Nartok őslegendáiról, és miután Jászberényi születésű vagyok, ez inspirálta ezt az elnevezést. Már vagy egy éve működtünk "NARTARCHITECTS"-ként, amikor a sokadik kérdésre adott körülményes válasz közben eszembe öttlött, hogy ezt a nevet New Art Front-ként is lehet értelmezni, sőt Natural Art-ként is.

Bár a vezetésemmel létrejött építészeti csoportosulás neve talányos, és többféle értelmezési lehetőséget nyújt, elkötelezettségem nem változott: munkatársaimmal és megbízóimmal közös gondolkozásban színvonalas kortárs építészeti projekteket szeretnék létrehozni, melyekben sokféle érték képes integrálódni: tradícióink és jövőképeink, vágyaink és realitásaink, tudásunk és ízlésünk, építészeti tapasztalataink és kreativitásunk.